top of page

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική παρέμβαση αφορά ανθρώπους, που τη δεδομένη στιγμή της ζωής τους βιώνουν μια «κρίση» εξαιτίας διαφόρων στρεσογόνων καταστάσεων, όπως π.χ. πένθος, διαζύγιο, προβλήματα στον γάμο, δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά, δυσκολίες στην εργασία ή αντιμετώπιση μιας ασθένειας.

Πρόκειται για μια μέθοδο, η οποία βοηθά τα άτομα αυτά να συζητήσουν και να σκεφτούν τα προσωπικά τους προβλήματα, προκειμένου να ανακουφιστούν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση και να βρουν κάποια διέξοδο από τις δυσκολίες που τους ταλαιπωρούν.

Γενική Ψυχιατρική

Αναφέρεται στην ψυχιατρική εξέταση, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, παραληρητικές διαταραχές), συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη), αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβίες), οργανικά ψυχοσύνδρομα (άνοιες), διαταραχές που συνδέονται με την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (αλκοολισμός). Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπείας χρησιμοποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση, φαρμακευτικές και/ή ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

 

Λίγα λόγια για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Η ψυχική υγεία στα παιδιά και στους εφήβους όπως και στους ενηλίκους δεν νοείται απλά ως απουσία ψυχικής διαταραχής ή συμπτωμάτων. 
Είναι κάτι ευρύτερο. Είναι η διασφάλιση της εσωτερικής ισορροπίας και της συναισθηματικής σταθερότητας, που δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο για ευχαρίστηση στη ζωή, για ικανοποίηση από τις σχέσεις του, για δημιουργικότητα και συνεχή εξέλιξη. Πολύ περισσότερο στα παιδιά, η έννοια της ψυχικής υγείας συνδέεται ουσιαστικά με την έννοια της εξέλιξης και την διεργασία της δόμησης του ψυχισμού στο σύνολό του. 
Το παιδί και ο έφηβος δεν είναι μικρογραφίες του ενηλίκου. O ψυχισμός τους εξαιρετικά ευάλωτος και ευαίσθητος σε εξωτερικές επιδράσεις, συγκροτείται μέσα στο πλέγμα των σημαντικών σχέσεων που συνάπτει. Μαζί με την οικογένεια, το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον θα προσδώσουν τις αποχρώσεις της τελικής ταυτότητας του ώριμου ενηλίκου. Έτσι, η ικανοποιητική ανταπόκριση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του οικογενειακού, στις πολύπλευρες ανάγκες του παιδιού και του εφήβου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή και φυσιολογική ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. 

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί στον παιδοψυχίατρο; Για ποιους λόγους;

Στον παιδοψυχίατρο μπορούν να απευθυνθούν οικογένειες, γονείς, παιδιά και έφηβοι για προβλήματα όπως: 

Ψυχικές δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά, στην ένταξη στο σχολείο ή στη συνολικότερη διαδικασία της ανάπτυξής τους. 
Προβλήματα σχέσης ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας. 
Δυσκολίες του γονέα στην άσκηση του ρόλου του. 

Πέρα από τις ειδικές δυσκολίες και διαταραχές, ο παιδοψυχίατρος υποστηρίζει την ψυχική υγεία και την εξέλιξη του παιδιού από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή του. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να παρέχει υποστήριξη ή/και συμβουλευτική σε γονείς, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς κ.ά. Μπορεί να συνεργάζεται για τον ίδιο σκοπό με σχολεία, δικαστικές αρχές, νοσοκομεία παίδων και γενικά, με όλες εκείνες τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους κοινοτικούς φορείς που πλαισιώνουν την οικογένεια. 

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία γίνεται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο. Εφαρμόζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, απεξάρτηση από ουσίες (π.χ. αλκοόλ) κ.α. 

Εφαρμόζονται στοιχεία ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπείας, όπου γίνεται μια προσπάθεια να κατανοήσει ο θεραπευόμενος την παρούσα ψυχική του κατάσταση σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος. Παράλληλα, ο θεραπευόμενος εσωτερικεύει τη θεραπευτική σχέση και αρχίζει έτσι να μαθαίνει ένα νέο, υγιή και δημιουργικό τρόπο ύπαρξης με τους άλλους.

Σε περιπτώσεις «κρίσεων» λόγω ιδιαίτερων στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. ασθένεια, πένθος, οικογενειακά προβλήματα κλπ), εφαρμόζεται υποστηρικτική ψυχοθεραπεία σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, καθοδήγησης, ενίσχυσης των αμυνών και αποδοχής του θεραπευόμενου.

Στις περιπτώσεις των εξαρτήσεων -και αφού έχει υποχρεωτικά προηγηθεί η σωματική αποτοξίνωση- εφαρμόζονται στοιχεία ψυχοθεραπείας πρόληψης υποτροπής (relapse prevention). Μέσω της ψυχοθεραπείας αυτής, δίνεται η δυνατότητα στον εξαρτημένο να μαθαίνει τρόπους για να χειρίζεται τις επιθυμίες του για χρήση, να εντοπίζει τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου για υποτροπή και να φτιάχνει ένα θεραπευτικό πλάνο πρόληψης της υποτροπής, προσαρμοσμένο στον εαυτό του, να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ικανοποίησης κλπ. 

Για την αντιμετώπιση σεξουαλικών διαταραχών, όπως διαταραχών στύσης, πρόωρης εκσπερμάτισης, ανηδονία κλπ, εκτός από την διερεύνηση και αντιμετώπιση των υποκείμενων σωματικών αιτίων -εάν υπάρχουν- καθώς και τη φαρμακοθεραπεία, εφαρμόζονται συμβουλευτική και στοιχεία ψυχοθεραπευτικών τεχνικών (π.χ. τεχνικές αισθησιακού εστιασμού -Sensate Focus Technique), με στόχο την αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ζεύγους.

psychological

medical

center

  • w-facebook
  • Google+ Clean

Monday  Friday      9.00 am - 1.30pm

                                   

                                    4.00 pm - 8.00 pm

 

Saturday                   9:00 am - 1:30 am

 

Sunday                      Closed

© 2015 psychological  Medicine. Proudly created by charis georgiou

 

bottom of page